20 март 2011

Astrologija i horoskop

Poštovani prijatelji. S obzirom da je na današnji dan pre nepunih 100 godina prvi put fotografisan Pluton, a pošto je i Mesec večeras nešto veći nego obično osećam potrebu da Vam iznesem jednu dobro poznatu činjenicu:

- Astrologija i horoskop su najveće gluposti ikada izmišljene. Položaj zvezda i planeta nema apsolutno nikakav uticaj na tok Vaših života. Sve je to samo najobičnije sujeverje koje je izmislio primitivni čovek pre više hiljada godina.


Ovako ide hronologija evolucije ljudske misli:

1) Čovek je prvo počeo da koristi vatru.
2) Zatim je izumeo točak.
3) Pračovek je smatrao da je sunce bog.
4) Onda je čovek počeo da primećuje zvezde i da njihov položaj povezuje sa različitim delovima godine. Tako je čovek po položaju zvezda uvek znao kada treba da obradjuje svoje useve i kada treba da počne sa pripremama za zimu.
5) Zatim je čovek položaj zvezda počeo da povezuje i sa karakterom svojih bližnjih po tome kada su rođeni.
6) Čovek je još uvek mislio da je zemlja ravna ploča.
7) Činjenicu da je zemlja okrugla usvajaju stari Grci davne 330 god. pre Hrista.
8) Posmatranjima Isaka Njutna, Galileo Galileja i Johana Keplera su postavljeni temelji nove nauke koja je nazvana astronomija. Naravno, astronomija odbacuje sve teorije kojima se bavi astrologija.
9) Došao je i 20-i vek, kao era novih saznanja i revolucije na polju nauke i astronomije. I pored toga je astrologija i dalje jaka.
10) 21-i vek otvara do tada neslućene granice i postavlja nova pitanja o nastanku sveta i ljudske rase. Dok nauka odbacuje sve na čemu se temelji astrologija, ona je i dalje jaka.
11) 2009. godina je proglašena internacionalnom godinom astronomije. Dostignuća današnje fizike i kosmologije su otišla jako jako daleko... mnogo dalje nego što smo svi mi mogli i da pretpostavimo. Ali je astrologija i dalje jaka.


Na kraju bih samo želeo da dodam da je opšte poznata stvar da postoji 13 sazvežđa, a ne 12 koliko astrologija tvrdi i na čemu je zasnovana.

I još nešto: Pluton nije planeta.... ona je samo planetoid.... jedan od stotine drugih..... nije čak ni najveći. Stoga se postavlja pitanje zašto je baš Pluton taj koji ima ključnu ulogu u astrologiji, a ne Ganimed, Titan, Kalisto, Io, Europa ili Triton (meseci - svi su veći od njega).

Нема коментара:

Постави коментар