16 април 2008

Kada je bilo koji sudija poništio sopstvenu odluku?


Kada se uopšte desilo da neki sudija / arbitar promeni sopstvenu odluku? Kao puj pike ne važi.

Ja lično se toga ne sećam. U stvari 100% sam siguran da se tako nešto u istoriji čovečanstva nikada nije ni desilo.

Ljudi su veoma često iracionalni po tom pitanju. Ako mi ne verujete samo idite na bilo koju fudbalsku utakmicu i već nakon 5 minuta ćete biti svedok kako igrač "oštećenog" tima pritrčava sudiji i ulaže prigovor. Naravno, nakon toga dobija i žuti karton.

Ali cilj ovog bloga naravno nije priča o fudbalu. Ja ovde pričam o poigravanju "naših" političara koji u sav glas najvećim svetskim silama upućuju svoj ultimatum: "Srbija ne želi u Evropsku Uniju sve dok se ne poništi odluka o priznavanju nezavisnosti Kosova". Postavlja se pitanje da li su ti "naši" političari zaista svesni da svetske velesile neće povući svoju gore navedenu odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova? Ja sam ubeđen da su oni toga veoma svesni. Ali čemu onda takve izjave?

Činjenica je da gospoda iz narodnjačke koalicije sve više guraju Rusiju u prvi plan. Setite se nepovoljnog aranžmana sa gasovodom. Sada neko može reći: "Ali kakve to veze ima sa evroatlantskim integracijama?". I nema, ali ako cilj ove koalicije nije ulazak u EU, onda je logično da te stranke gledaju u suprotnom pravcu.

Takođe se postavlja pitanje šta će se desiti sa narodnjačkom koalicijom, ako Srbija postane kandidat za članstvo u EU? Odgovor je jednostavan - ta koalicija bi prestala da postoji. Možda će neko pomisliti da je ovo smeo zaključak, ali srpska politička scena sve više deluje bipolarno. S jedne strane su konzervativci i nacionalisti, a sa druge strane liberalno orijentisane i stranke centra. Dakle - ko gubi, a ko dobija? U slučaju članstva ili približavanja EU gube oni prvi. Ključ njihove pobede može biti samo udaljavanje od zapadnih sila i EU. Njima jednostavno odgovara status quo. Ništa nesme da se menja, jer oni žele da zadrže svoju moć. Nadam se da vam je ova analogija jasna.

I na kraju preostaje da se vratimo na fudbalski teren. Dakle, da li će sudija povući svoju odluku? Neće! Ko dobija žuti karton? Građani Srbije. Ko ubira prihode od prodaje karata sa meča? Vojislav Koštunica.

Idete li na utakmicu?

2 коментара:

 1. Evo, tebra, zli Kostunica je, kao sto vidimo, vec davno otisao sa politicke scene Srbije i ti sad mirno mozes da uzivas u svom clanstvu u Evropskoj Uniji. U svom novom Fijatu, proizvedenom u revitalizovanim postrojenjima bivse Zastave Kragujevac, se bezbrizno vozikas po krajolicima evropskih zemalja, sa dzepom punim dinara, koji po poslednjem kursu vredi koliko i euro. Nema vise Seselja, Kostunice, Nikolica a bogami i Dacica :) i sad na miru mozes velicati liberalnost i slobodoumlje istaknutih prosvetitelja The Borisa i The Cedomira.
  Sreca, sreca, radost...
  Sreca uzivancija!

  P.S. Slucajno naleteh na tvoj blog preko sajta za web dizajn koji vodis pa mi nalete neka inspiracija da ti socinim kojekako pisanije jerbo ne mogadoh verovati da covek tvojih godina moze verovati predizbornim kampanjama.

  P.P.S. Inace smo kolege po web dizajnu :) Keep up with good work!

  Nepismeni Kostunichin glasach

  ОдговориИзбриши
 2. Bez obzira na tekst komentara - ipak hvala.

  Ovaj blog je postavljen u jeku izborne kampanje 2008. godine. S obzirom da sam i sam ucestvovao u toj kampanji tada sam osetio potrebu da kazem rec-dve.

  A inace jesam clan DSa, ali ne od onih koji slepo veruju svemu sto lideri te stranke pricaju, vec od onih koji najotvorenije iskazuju svoje stavove.

  Vec duze vreme planiram da obogatim svoj blog novom temom. Uskoro cu je postaviti, pa ako budes imao vremena svrati - mozda se i slozimo u necemu.

  Pozdrav

  ОдговориИзбриши